Informatie

Hoe werken wij?

Aanmelden

Jullie kunnen aanmelden via het aanmeldingsformulier verder op de site. Wij mailen dan bij ontvangst onze eerste afspraakmogelijkheden door. Als deze niet passen, zoeken we telefonisch een geschikter moment. Wij proberen jullie zo snel mogelijk te helpen. Als dit niet meer mogelijk is binnen de 6 weken, installeren we een aanmeldingsstop.

Hoe vertellen we ons kind dat we naar een kinderpsychologe gaan

Wees eerlijk. Vertel dat jullie vinden dat er enkele dingen toch niet zo leuk zijn, dat jullie veel boos moeten worden of dat jullie zien dat hij of zij vaak verdrietig of bang is. Dat jullie daarom met een mevrouw gaan praten, wiens beroep het is kinderen en mama's en papa's daarmee verder te helpen. Eerst gaat die heel veel vragen stellen om het probleem te begrijpen. Daarna krijgen mama en papa wat tips, of moet jij wat dingen leren. Soms helpt het ook om veel te praten, te spelen of te tekenen rond verdrietige of moeilijke dingen om ermee te leren omgaan.

Eerste gesprek

Een eerste gesprek is steeds een gesprek met ouders en kind/jongere. Tenzij jullie als ouders eerst zelf enkele dingen willen proberen en graag hierbij advies krijgen, of dat jullie graag een complexe voorgeschiedenis en problematiek kaderen in alle rust zonder dat de jongere dit pijnlijke verhaal weer helemaal opnieuw moet horen. Op het einde van het eerste gesprek zien we hoe we verder werken.

Verder verloop

Vooral bij jongere kinderen werken we intens (en soms uitsluitend) samen met de ouders. We zoeken uit waar het schoentje knelt en hoe we daarbij kunnen helpen. Soms is het zinvol om eerst een diagnostisch traject te gaan (observatielijsten, observatie op school, intelligentie en aandachtsonderzoek, belevingsonderzoek).

Met de ouders en adolescenten voeren we vooral geprekken, met de kinderen werken we, naast het voeren van korte gesprekjes ook via tekeningen, spel, spelletjes die ontworpen zijn om rond bepaalde problemen te werken, rollenspel, knutselopdrachten, werkblaadjes, ontspanningsoefeningen etc. Vaak zijn kinderen zelf erg wijs in het vinden van de methode die bij hen past. Zo maakte Jolien een strip rond haar stressmonsters, knutselde Quinten een prikkelfilter en haalt de nuchtere en logische Ruben opgelucht adem wanneer werkblaadjes rond gedachten en gevoelens hem overzicht en structuur bieden.

We bouwden een aangename samenwerking op met een aantal zorgleerkrachten, CLB-medewerkers in de omgeving om zo met het hele netwerk van het kind/de jongere te trachten hen de maximale ondersteuning te bieden of hun omgeving te optimaliseren.

We kunnen zelf een eerste screening doen wanneer er een vermoeden is van een onderliggende ontwikkelingsstoornis. Meestal is het scherper aflijnen van het probleem voldoende om ouders, jongere, leerkrachten met tips verder te helpen. Indien een diagnose zinvol is (in functie van meer duidelijkheid, ondersteuningsnetwerk op school, StiCorDi maatregelen, medicatie…), werken we samen met een kinderpsychiater.

Hoe lang duurt een behandeling
De meeste behandelingen beslagen 5 à 10 sessies. We beginnen met een kennismakingsgesprek waarin we bepalen hoe we verder werken: kind alleen, ouders alleen, als gezin, afwisselend... Het blijft zelfs na jaren ervaring moeilijk in te schatten hoeveel sessies een bepaald kind nodig zal hebben. Sommige kinderen met een complexe problematiek blijven jaren op regelmatige basis terugkomen. Als het goed gaat met lange tussenpozen, bij overgangen of moeilijker te verwerken gebeurtenissen weer wat meer. Andere mensen zien zelf weer hoe ze verder moeten na één gesprek.

Praktische info

Parkeren jullie mogen de oprit gebruiken, maar probeer de auto te parkeren schuin tegen de draad (dan kunnen er twee wagens staan, zonder dat uitrit van de garage gehinderd wordt.)

Er is een wachthoekje voorzien in de hal, met speelgoed en strips.

Niet-geannuleerde afspraken worden volledig gerekend. Voor afspraken die minder dan 12 uur vooraf geannuleerd worden, rekenen we nog 30 euro aan.

Wij vragen telefoon of mail enkel te gebruiken om afspraken te maken of te wijzigen. Informatie doorgeven via mail kan natuurlijk ook en kan heel helpend zijn, omdat niet alle kinderen zelf kunnen aangeven wat er moeilijk was de voorbije periode. Deze mails worden steeds gelezen voor de volgende afspraak. Antwoorden per mail kost ons helaas te veel tijd. Er kan dringend advies/overleg nodig zijn dat praktisch enkel haalbaar is via een telefoongesprek. Dan nemen we telefonisch contact op een afgesproken moment en rekenen deze tijd ook aan.

Sessies kunnen contant betaald worden of met Payconiq.

Wij maken enkel overzichten en facturen indien er een bijzondere reden is. (Zoals bijv. subsidiëring door pleegzorg, hospitalisatieverzekering,…) Het opmaken van overzichten en/of facturen vraagt extra administratietijd. Tijd die wij liever aan cliënten of inhoudelijke voorbereiding besteden.