Anne Hermans

CV

Anne Hermans (°1967), gehuwd en moeder van drie kinderen, studeerde klinische psychologie aan de KU Leuven (1990). Daarna combineerde zij interim werk als psychologe op verschillende D.G.G.Z.'s met licenties in de familiale en seksuologische wetenschappen en later met de specialisatie psychotherapie: systeem- en communicatietherapie (KU Leuven, 1995). Daarna werkte ze 8 jaar op het Antwerps Revalidatiecentrum, een centrum voor kinderen met leer-, spraak- en gehoorstoornissen. Dit leverde een ruime ervaring op wat betreft diagnosestelling: ADHD, ADD, autisme-spectrum, leerstoornissen en de daarbijhorende moeilijkheden. Het werk met deze kinderen bracht de noodzaak mee om zich ook verder te bekwamen in de gedragstherapie, zowel naar de hantering van gedragsmoeilijkheden als naar het omgaan met secundaire problemen: faalangst, sociale moeilijkheden, … Groepstrainingen sociale vaardigheden en ouderbegeleidingen voor bovengenoemde problematieken behoren mede tot de opgedane ervaring aldaar. In november 1999 startte ze op vraag van enkele cliënten met begeleidingen privé. Tussen 2000 en 2009 werd er samen gewerkt met het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Universiteit Antwerpen. Anne begeleidde daar ervaringsgroepen voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, hoogbegaafde basisschoolkinderen en hoogbegaafde pubers. De toenemende vraag maakte het na een jaar onmogelijk om de privé-praktijk en het werk op het Antwerps Revalidatiecentrum verder te combineren.

Anne verzorgde tussen 2011 en 2014 meer dan 70 keer de lezing ‘opgroeien met een etiketje’ voor de Gezinsbond. Ze gaf ook vormingen aan leerkrachten rond hoogbegaafdheid, ADHD, meisjesvenijn. Alsook lezingen voor Dyspraxis.

Anne is ingeschreven bij de Psychologencommissie (erkenningsnummer 672106095) en is lid van de Belgische Federatie van Psychologen, van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en van de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeeminterventie.

Enkele publicaties

  • Van Dromme, B., & Hermans, A. (2014). Kleuren voor papa. Voor kinderen met een ouder die aan depressie lijdt. Antwerpen: Garant.
  • Hermans, A. (2013). Wie hoort er niet bij? Relationele agressie: een zaak van meisjes alleen? In J. Van Thienen (Red.), Meisjes zus, jongens zo. Hoe omgaan met gender op school (pp. 89-110). Leuven, LannooCampus.
  • Hermans, A. (2012). Schattige katjes... Over hoe meisjes elkaar pijn doen. In J. Deklerck (Red.), Een veelkleurig verhaal: Preventie en aanpak van probleemgedrag in het onderwijs (pp. 157-177). Leuven: Acco.
  • Hermans, A. (2006). Uiltjes… Hoogbegaafde kleuters leren spelen met anderen. Talent, 8(2),12-15.
  • Hermans, A. (2005). Hoe ga je om met een temperamentvol kind? Boze blagen en Spaanse furies? Talent, 7(2), 15-17.
  • Hermans, A. (2004). Sociaal-emotionele ontwikkeling bij hoogbegaafde jongeren: mythes en realiteit. In T. Kieboom & A. Hermans (Red.), Hoogbegaafde leerlingen op de secundaire school: Hoogvliegers of kwetsbare vogels (pp. 63-76). Antwerpen: Garant.
  • Hermans, A. (2003). Leren omgaan met een dilemma: Aanpassen of isoleren? Talent, 5(6), 13-15.
  • Hermans, A. (2003). Accenten bij het begeleiden van gezinnen met gedragsmoeilijke hoogbegaafde kinderen. Over temperamentjes en tirannen… Talent, 5(3), 13-15.
  • Hermans, A. (1995). Gezinstherapie bij kinderen met een aan autisme verwante contactstoornis in de ambulante revalidatie. Signaal, 4(12), 23-30.
  • Dirckx, P., & Hermans, A. (1995). Tikkertje op den hoge. Fragmenten uit een transdisciplinaire groep. Signaal, 4(11), 36-40.

Lezingen

Onderpresteren: Signaal of symptoom
Lezing op Bekina Antwerpen op 1 maart 2011.

Verbale ontwikkelingsdyspraxie
Lezing in SIG Destelbergen op 26 maart.

Sociaal emotionele gevolgen van dyspraxie
Lezing op het symposium van dyspraxie op 19 november 2011.

Opgroeien met een etiketje
Verschillende lezingen in Vlaanderen. Zie de onderstaande site.

Lastige kinderen, kwetsbare ouders ... moeilijke gesprekken
Organisatie SIG Destelbergen op 2 april 2015

Burn-out bij jongeren
Op de dag van de Sociaal-emotionele leerlingbegeleiding georganiseerd door CNO Antwerpen op 22 mei 2015

Contactgegevens

Zie startpagina